Yaklaşık 3 yıldır, kolonları kırılan, okul için uygun olmadığına dair belgenin verildiği binada eğitim gören İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün önlem adına ikili eğitim sistemine geçmeye çalışıldığı iddia edildi. Yeni bina için herhangi bir girişim bulunmayan okulda skandal bir kararın daha alınmaya başlandığını ifade eden Eğitim Sen Torbalı Temsilciliği bir basın açıklaması yaptı. Önemli açıklamalarda bulunan Eğitim Sen ilçe temsilcisi Nuri Önder, “Sorunun anlaşılmasını ve gerçekçi çözümler üretilmesini istiyoruz!” ifadelerini kullandı.

SÜRECİ ANLATTILAR

Uzun bir basın açıklamasına imza atan Önder, “İlçemizde bulunan eski adı ile Sağlık Meslek Lisesi olan İbni Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin bina olarak eğitim öğretime uygun olmadığı gibi depreme dayanıklılığının ve alan genişletmek üzere duvarların sökülmesi nedeniyle binayı taşıyan kolanlarının askıda kalmasından ve binanın apartman olarak en fazla 80 kişilik yapılmasına karşın 500’e yakın öğrenci ve öğretmen tarafından kullanılması nedeniyle binanın direncinin aşıldığı gerekçesi ile can güvenliğini tehdit ettiğine dair açıklamaları daha önce hem yerel basında hem de ulusal basında “olası felaketin adı cinayet olur” başlığı ile dile getirmiş ve yetkilileri sorumlu davranmaya ve binayı acilen tahliye ederek okul olmaya uygun bir binaya taşımaları gerektiğini ifade etmiştik. Hatta konu ile ilgili olarak CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ile görüşmüş konunun meclis gündemine de getirilmesini sağlamıştık” dedi.

TENEFFÜSLER KORİDORDA GEÇİRİLİYOR

Açıklamalarını sürdüren Önder, “Ancak ne yazık ki ne olduğu, neler olabileceği kavranamamış olacak ki, okulu başka bir binaya taşımak yerine okulun ikili öğretime dönüştürülmesi yönünde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü çalışma başlatmıştır. Bu çalışmasını da okuldaki öğrenci sayısının fazla ve binanın fiziki şartlarının yetersiz oluşuyla gerekçelendirmiştir. Ancak Birçok öğrencinin Menderes, Selçuk, Sarnıç, Bayındır gibi ilçelerden geldiği bile göz önünde bulundurulmamıştır. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün bu talebi doğal olarak üst makamlardan habersiz bir şekilde planlanamaz. Öyleyse şunu tek tek, tekrar anlatmakta fayda olduğunu düşünüyoruz: Bir binanın okul olarak kullanılmasına karar verebilmek için o binanın pencere genişliklerinin, sınıfların metrekaresinin, havalandırmasının, bulunduğu çevrenin, merdiven genişliklerinin ve binanın genel olarak herhangi bir panik anında tahliyesini olanaklı kılmak üzere yönetmeliklerde belirtilen şartları taşıyıp taşımadığı, bahçesinin olup olmadığı gibi yeterlilikleri taşıyor olması gerekmektedir. Ne yazık ki 500’e yakın öğrenci ve öğretmenin bulunduğu bu apartman bu şartların hiçbirini taşımamaktadır. Yani öğrenci bu binanın içine girdiğinde havasız kalmakta, teneffüsü koridorlarda geçirmekte, 90 cm genişliğindeki merdivenlerden sıkış tepiş inip çıkmak zorunda kalmakta ve gökyüzünü görmeden akşamı getirmektedir. Ve buna rağmen MEB müfettişleri bu binaya okul olarak kullanım izni vermişlerdir” ifadelerini kullandı.

BİNANIN FİZİKİ ŞARTLARINI ARAŞTIRIN

Açıklamalarını sürdüren Eğitim Sen temsilcisi, “Binanın fiziki şartlarının özellikle binanın deprem dayanıklılığı, bina duvar ve kolanlarının öğrenci nüfusunu taşıyıp taşıyamayacağı gibi teknik hususlar da binanın kullanılması için yerine getirilmesi gereken koşullardandır. Ancak bu konuda da bina, hem İl Milli Eğitim Müdürlüğü İnşaat Emlak Bölümü hem de Torbalı Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından yetersiz ve an güvenliği riski taşıdığına dair raporlandırılmıştır. Bina ile ilgili yapı kullanım izin belgesinin olması ise bu konu ile ilgili değildir. Her iki raporda da bina kolanlarının havada asılı durduğu, destek duvarlarının kaldırıldığı, binanın sadece apartman olarak tasarlandı ve buna uygun yapıldığı ve okul olarak kullanılmasının sakıncaları ifade edilmiştir. Bunun anlamı şudur, binanın yıkılması için bir depreme bile gerek yoktur, içeride hareket ediyor ses çıkarıyor olmak bile binanın yıkılmasına neden olacaktır. Raporlar ve yönetmelikler ışığında okul olma şartları taşımayan ve acilen tahliye edilmesi gereken bu binanın, Hele ki Milli Eğitim Bakanlığı tüm ülkede ikili öğretimi kaldırma gibi hedefleri önüne koymuşken ikili öğretim ile çözülmesi hedeflenen sorunu nedir? Yukarıda belirtilen şartlar ve verilen raporlar Milli Eğitim Bakanlığının ve ilgili birimlerinin belirlediği şartlarken ve bu bina için bu şartların yerine getirilmesi olanaksızken hala binayı okul olarak kullanmadaki ısrarın anlaşılabilir bir tarafı yoktur. ” ifadelerini kullandı.

YETKİLİLERİ UYARDI

Açıklamalarının sonuna doğru Önder, “Biz Eğitim Sen Torbalı İlçe Temsilciliği olarak yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz; her yerinden sorun fışkıran bu binanın içinde çözüm aramaktan bir an önce vazgeçilmeli ve derhal bina tahliye edilerek yukarıdaki şartları taşıyan uygun binaya geçiş sağlanmalıdır. Bunun için uygun bir binanın olup olmadığı, sağlık meslek lisesinin önceliği ve var olan, okul olarak kullanılan binaların kapasitelerinin belirlenmesi üzerinden şeffaf bir şekilde tespit edilmeli ve Torbalı halkı ile paylaşılmalıdır. Öte yandan yaşanılan bu bina sorunu, başta o okulda öğrencisi bulunan velilerin ve o okulun öğretmenlerinin sorunu olmakta birlikte, taşıdığı risk açısından tüm torbalı halkının, torbalıdaki tüm partilerin, tüm sendikaların, tüm derneklerin ve en başta da Milli Eğitim Bakanlığı’nın gündeminde olmak zorunda olan bir sorunudur. Binanın tahliye edilmesi, olası felaketleri ortadan kaldırmanın tek yoludur ve bunun gerçekleşip gerçekleşmediğinin takipçisi de tüm torbalı halkı olmak zorundadır” ifadelerine yer verdi.