Her dönemde gündemdeki yerini alan muadil ilaç krizi, havaların soğuması, hastalıkların artmasıyla yeniden yaşanmaya başladı. Hastanelerin poliklinikleri, akşamları acil servisleri hastalarla dolup taşarken, aile sağlığı merkezleri de adeta salgın haline gelen soğuk algınlığı ve üst solunum yolu rahatsızlığı, ilaç kullanımının da artmasına sebep oldu. Bunar yaşanırken bir başka sorun da doktorların reçetelere yazdığı ilaçların pek çoğunun bulunamaması... Eczacıların hastalara önerdiği muadil ilaçlar ise pek kabul görmüyor.

BAZI DOKTORLAR, HASTALARA “MUADİLİNİ ALMA, SORUMLULUK KABUL ETMEM” DİYOR

Bu krizin, her geçen gün biraz daha büyümesi üzerine Türkiye Eczacılar Birliği, muadil ilacın yanlış ilaç olmadığını anlatmak için bir çalışma başlattı. İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan konuyla ilgili yapğtığı açıklamada “İlaç sıkıntısını zaten fazlasıyla yaşıyoruz. Bir de hekimin yazdığı ilacı istemekte ısrar etme durumu var. Diğer bir deyişle, Sağlık Bakanlığı’nın onaylayıp ruhsat verdiği muadil ilaçları reddeden bir kesim oluştu. Çok tehlikeli, sıkıntılı bir durumla karşı karşıyayız” dedi. Bazı firmaların doktorlara, “Benim şu ilacımı yaz, muadili ilaç verilmesin hastaya” şeklinde, ucu promosyonlu olan telkinlerde bulunduğunu, bazı hekimlerin de kapılarına “Benim yazdığım ilacı al, muadil ilaç alırsan, sorumluluk kabul etmem” yazarak, bunu bizzat hastaya söyleyerek hastayı korkuttuğunu öne süren Başkan Sayılkan, “Son zamanlarda eczanelerde muadil ilaçla ilgili sorunlar yaşanıyor. Oysa reçeteye yazılan o ünlü markanın ilacıyla muadil ilaç arasında bir fark yok. Yan etki konusunda, o alınması için baskı yapılan ilaçtan farklı bir yan etkisi de yok. Peki muadil ilaç neden alınmaz? İşin gerçeği şudur. Muadil ilaçta sorun yoktur; eşdeğer ilaç, sağlıkla eşdeğerdir” diye konuştu.

MUADİL İLAÇ ÖNERİSİ EN ÇOK ANTİBİYOTİKTE

En çok muadil ilaç teklifinin, antibiyotik, daha sonra ağrı kesici ve grip ilaçlarında olduğunun altını çizen İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Antibiyotiklere olan talep o kadar fazla ki. Çünkü havalar soğudu, grip vakaları arttı. Bir gece nöbetinde, tanınmış bir antibiyotik markası taşıyan ilacı isteyen 50’den fazla hastayla karşılaşıyoruz. Gündüzleri bu rakam 100’u aşıyor. Aynı ismi taşıyan o kadar antibiyotik eczanede olmaz ki. Haliyle, aynı içerikte olan muadil bir ilaç öneriyoruz. Hastaların çoğu muadil ilacı kabul etmiyor, biz de bu reddedişin doğru olmadığını anlatmaya çalışıyoruz. Eşdeğer ilaç, güvenli ilaçtır; Renkleri, isimleri sizi yanıltmasın, Eşdeğer ilaç yanlış ilaç değildir, yazılı afişler yaptırdık. Bu konuda çok samimiyiz. Antibiyotik, zaten bir enfeksiyon varsa kullanılır. Burada marka önemli değildir, önemli olan antibiyotik olmasıdır. Antibiyotik, ağrı kesici ve grip ilaçları dışında, mesela kalp damar hastalıkları, tansiyonda muadil ilaç olmaz. Tekrar başa dönmek istiyorum. Bir ilacın Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat alabilmesi için, o ilaç 1,5-2 yıl süren detaylı bir araştırma ve incelemeden geçer. Gerçek anlamda analiz ediliyor, onaylanır, ruhsatı verilir. Benim şimdi Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı, ruhsat verdiği ilacı, muadil diye kabul etmemem doğru olabilir mi? Şu anda ilaç konusunda ben şu ilacı isterim, muadilini istemem diye kapris yapılacak zaman değil. İlacı bulmak zaten başlı başına bir sorun. Muadili bulduğumuza sevinmeliyiz. Eşdeğer ilaç, yanlış ilaç değildir.”

Torbalılı öğrenciler, Çanakkale'de kitap okuyarak tarihle buluştu Torbalılı öğrenciler, Çanakkale'de kitap okuyarak tarihle buluştu