Türk Eczacılar Birliği (TEB), ekonomik zorlukların kamu otoritelerine defalarca aktarılmasına rağmen çözümsüz kalması nedeniyle tepkilerini eyleme dökmeye hazırlanıyor. TEB Merkez Heyeti ve Denetleme Kurulu ile 56 Bölge Eczacı Odası Başkanı, ekim sonunda Olağanüstü Başkanlar Danışma Kurulu’nu topladı ve eylem kararı aldı. Aralık başında da tüm oda başkanlarıyla bir araya gelinerek, yol haritası ve Eylem Planı Taslağı belirlendi. Yeni yılda eczacıların da harekete geçmesi bekleniyor. Öte yamdam Torbalı’daki eczacılar “Bıçak kemiğe dayandı.” dedi ve şöyle sürdürdü:

“Birden fazla sorun var. Eczaneler işletme giderlerini karşılamakta zorlanıyor. Çünkü ilaç fiyatları arttıkça kârlılık azalıyor. Buna karşılık kiralar sürekli artıyor, çalışanların ücretleri, primler, vergiler, enerji, su, bütün gider kalemleri sürekli artıyor. En temel talep İlaç Fiyat Kararnamesinin kalıcı olarak iyileştirilmesi.”

BUGÜNLERDE İNSÜLİN BULMAKTA ZORLANIYORUZ

Eczanelerdeki en büyük sıkıntı ilaç yokları. Bununla ilgili açıklama yapan eczacılar şu ifadeleri kullandı “Her fiyat artışı gündeme geldiğinde bu fiyatı artacak ürünlerin ilaç üreticileri veya dağıtıcıları tarafından piyasadan çekilmesi problemi. Bir ay, iki ay sonra fiyatı artacak olan ilaç, talep etmesine rağmen eczacıya gönderilmiyor.

Çalışmalar hızla ilerliyor Çalışmalar hızla ilerliyor

Hayati öneme haiz ilaçlarda, örneğin bugünlerde insülin bulmakta zorlanıyoruz, stoklar tükendi ki ben stoklar azalmaya başladığı anda sipariş veriyorum. Buna rağmen elimdeki stoklar tükenmiş durumda şu anda.

Avro şu anda 36 lira. Ama ilaç fiyatı belirlenirken 1 avro 22 lira olarak kabul ediliyor. İlaç fiyatları arttıkça, ilaç ödemelerinde esas alınan avro fiyatı da belli bir oranda artırılıyor. Ama artış düzenli yapılmadığı için ilaç firmaları, daha fazla yükseltilsin diye veya zammın uygulanmaya başlanacağı tarihten 15-20 gün önce ilaç göndermeyi tamamen kesebiliyor.

SGK KATILIM PAYLARINI DOLAYLI OLARAK ARTIRIYOR

Bir başka sorun, Sosyal Güvenlik Kurumu, ödeme politikasıyla hastaların ödediği ilaç katılım payını dolaylı olarak artırıyor. Bir ilacın beş ayrı eşdeğeri olduğunu düşünelim. SGK en ucuzunun fiyatı ne ise o fiyattan ödeme yapıyor. Kalan kısmı vatandaş kendi cebinden ödüyor. SGK bu yolla tasarrufa gitmeye çalışıyor. Ancak vatandaş tepkisini eczacıya gösteriyor.

Editör: Haber Merkezi