Yem fabrikası alev alev yanıyor Yem fabrikası alev alev yanıyor

İklim krizinin etkileri, tarım sektöründe de kendini iyice göstermeye devam ediyor. Domates üretiminde yaşanan sorunlar, iklim değişikliğinin ne denli ciddi bir tehdit olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. İzmir’in tarımsal üretim cenneti Torbalı Ovası’nda domates hasadında sonra gelinirken ürünler yağışlar nedeniyle rekolte kaybına uğradı. Ülke ekonomisine yaklaşık 35- 40 bin dekar domates üretimiyle ciddi katkıda bulunan Torbalı Ovası’nda bu yıl beklenen ürün bolluğu zamansız gelen yağışlar sebebiyle sekteye uğradı. Bunun yanı sıra domatese verilen 2 liralık fiyat ise üreticiyi zor durumda bırakıyor. Rekolte kaybı ve düşük fiyatın hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur ettiğini dile getiren Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, “Üreticilerin yaşadığı zorluklar, sadece kısa vadeli değil, uzun vadeli olarak da tarımın geleceğini etkileyebilir. Bu noktada, sürdürülebilir tarım uygulamalarının ve iklim değişikliği ile mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi büyük önem taşıyor” dedi.

YÜZDE 30 REKOLTE KAYBI

İklim krizi sebebiyle zamansız gelen yağışların domatesin kalitesini ve verimini düştüğünü belirten Başkan Girgin, “Yağışların arkasından gelen aşırı sıcaklar domateslerin çiçek vermemesine ve hastalık geçirmesine sebep oldu. Bu yüzden hasat sonu dekar bazında 10 ton üzerinde aldığımız üründe yaklaşık yüzde 30 oranında bir düşüş yaşadık. Üretimdeki bu kayıp, domates pazar fiyatlarını da etkileyecek gibi görünüyor. Zaten son dönemde akaryakıt ve üretim maliyetlerinde yaşanan artışlar, meyve ve sebze fiyatlarına yansımıştı. Ancak şimdi yaşanan bu beklenmedik yağışlar ve beraberinde gelen rekolte kaybı, pazar fiyatlarının daha da yükselmesine neden olabilir. Üreticilerin yaşadığı zorluklar, sadece kısa vadeli değil, uzun vadeli olarak da tarımın geleceğini etkileyebilir. Bu noktada, sürdürülebilir tarım uygulamalarının ve iklim değişikliği ile mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi büyük önem taşıyor” diye konuştu.

ÜRETİCİ YİNE MAĞDUR

Domateste rekolte kaybının yaşanmasının yanı sıra belirlenen fiyatın üreticide hayal kırıklığına sebep olduğunu belirterek bu yıl üreticilerin zarar ettiğini ifade eden Başkan Yılmaz Girgin, “Torbalı genelinde ciddi sorunlarla karşı karşıya olan üretici, fiyatın düşük olması nedeniyle üzüntü yaşıyor. Domates üreticisinin girdi maliyetleri geçen yıllara göre neredeyse 3 kat arttı. İşçi maliyetleri yüzde 100 arttı. Bu yıl tarlada domates 2 TL, pazarda 10 TL. Bu durum, üreticilerin zarar etmesine ve üretim yapmanın giderek zorlaşmasına yol açarken, pazarda domates fiyatını yüksek gören tüketiciyi de mağdur ediyor. Ayrıca yaşanan rekolte kaybından dolayı üretici destek de alamıyor. Üreticinin bu şartlar altında domates üretmesi ve bununla kendisini geçindirmesi çok zor. Tarım sadece ekonomik boyutuyla değil, aynı zamanda toplumsal ve çevresel boyutlarıyla da ele alınmalı. Bu koşullar böyle devam ederse eğer ilerleyen yıllarda çiftçiler üretimden vazgeçebilir” açıklamasında bulundu.