2015’te Rus uçağının düşürülmesinin ardından Moskova ile bozulan ilişkilerin düzeltilmesinde kilit rol oynayan diplomat, Büyükelçi Ümit Yalçın, yeni Dışişleri Müsteşarı oldu.

Yalçın, New York’ta BM nezdinde daimi temsilci olarak görevlendirilen Feridun Sinirlioğlu’nun yerine Müsteşar olarak atandı.

Yalçın, Müsteşar olmadan önce de, Dışişleri Bakanlığı’nda Ortadoğu’dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Bu görevi sırasında, Rusya ile uçak krizinin ardından bozulan ilişkilerin düzeltilmesinde, “gölge adam” olarak kilit rol oynamıştı.

Daha önce Kuveyt Büyükelçiliği görevinde de bulunmuş olan Yalçın, Bakanlıkta ORtadoğu bölgesini en iyi bilen diplomatlar arasında sayılıyor.

DAVUTOĞLU’NUN BAŞBAKANLIK MÜSTEŞARI BÜYÜKELÇİ OLDU

Resmi Gazete’de bugün yayınlanan atama kararnamesine ilişkin bilgiler daha önce medyaya sızmıştı. Ancak kararnamede, daha önce açıklanan Büyükelçi atamalarında yer almayan sürpriz bir isim dikkat çekti. Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlığı döneminde Başbakanlık Müsteşarı olarak atadığı Kemal Madenoğlu, Büyükelçi yapılıp, Dünya Ticaret Örgütü nezdinde daimi temsilci olarak atandı.
Madenoğlu, Davutoğlu tarafından getirildiği Başbakanlık Müsteşarlığı görevinden, Binali Yıldırım’ın Başbakan olmasının ardından ayrılmış, “Başbakan Başmüşaviri” kadrosuna alınmıştı.