21:15 - CHP’nin listesi adeta şampiyonlar ligi gibi
18:02 - İşte beklenen liste
12:38 - Terörist Torbalı’da yakalandı
15:06 - İşçilerin bu kaçıncı eylemi
13:16 - Uygur Soyer’in davetine katıldı
08:53 - Dolar/TL ne kadar oldu?
15:23 - Ziraat Odası’nda seçim bitti
13:14 - Girgin’’den sert açıklama: 2014’ün hesabını sorun
12:31 - Dev müsabakalar yarın
Ahmetli Köyünde yıllardır kömür işi yapan Şurgun ailesi, zorluluk içerisinde mücadele ediyor. Ateşten ekmeklerini kazanıyorlar
Torbalı’nın Ahmetli Köyünde her yıl yüzlerce ton mangal kömürü üretimi yapılıyor. Sağlık açısından sakıncası bulunmayan ve tamamen meşe ağacından yapılan mangal kömürleri, Şurgunailelerin geçim kaynağı oluyor. Her yıl meşe ağacından mangal kömürü üreten aileler, Kasım ayına kadar kömür ocağında çalışmaya devam ediyor.Yapımı uzun ve bir o kadar da zahmetli olan mangal kömürü için saman ve toprakla örtülü torluk adı verilen ocakta, meşe ağacını kömür haline getiren ailelerin ürettikleri mangal kömürü, Türkiye’nin birçok yerine ulaşıyor. Bin bir zahmetle üretimi yapılan mangal kömürünün kilosu farklı fiyatlarda değişiyor.
ZOR MESLEK
Zor bir mücadelenin içinde olduklarını ifade eden aile, “Ekmeğimizi bu işten kazandığımız için buradayız. Kömür üretmek anlatılamayacak kadar zor bir iş, yaşamak gerek. Her şeye rağmen ekmeğimiz için mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi.Mangal kömürü üretmenin ustalık gerektiren bir iş olduğunu söyleyen Şurgun ailesi, “Biz çekirdekten yetiştiğimiz için bu işin içindeyiz. Dışarıdan bakıldığında bu iş çekilmez bir hal alıyor. Herkesin belli bir kazancı ve çalışma alanı var. Ateşin, tozun, toprağın içinde ekmeğimizi, rızkımızı böyle kazanıyoruz” şeklinde konuştu.