Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) ‘Asya’nın En İyi Üniversiteleri 2016’ sıralamasını açıkladı. Sadece Asya’daki üniversitelerin incelendiği listede Singapur ilk iki sırayı alırken Güney Kore, Hong Kong, Çin ve Japonya’nın başarısı da dikkat çekti. Hürriyet'ten Önder Öndeş'in haberine göre 200 üniversitenin değerlendirildiği listeye Türkiye’den 11 üniversite girdi. Türkiye ilk 10’da yer alamadı. Listeye Koç Üniversitesi 21’inci sıradan girdi. Sabancı 38, Bilkent 45, Boğaziçi 64, İTÜ 91, ODTÜ 94, İstanbul Üniversitesi 99’uncu oldu.

KRİTER DEĞİŞTİRİLİNCE

THE, üniversiteleri öğretim kalitesi, araştırma etkisi, uluslararası görünüm ve endüstri bağlantıları gibi kriterlere göre değerlendirdi. Bu kriter değişiklikleri nedeniyle aralarında 22 ülkeden üniversitelerin yer aldığı sıralamada 2015’e göre önemli sıra kayıpları yaşandı. Geçen yıla kıyasla 2016 sıralamasında daha fazla üniversite temsil edilme şansı yakalamasına rağmen ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, Sabancı ve Bilkent üniversiteleri 80 sırayı bulan önemli kayıplar yaşadı. Bu yıl THE’nin hemen hemen tüm bölgesel listelerinde olduğu gibi Koç Üniversitesi sıralamada ilerleme kaydetti, pozisyonunu 47’ncilikten 21’e getirdi.

CERN DEĞERLENDİRME DIŞI

‘THE Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2015-2016’da, CERN gibi büyük çaplı bilimsel organizasyonlarda 1000 ve üstünde imzaya sahip makalelerin değerlendirme dışı tutulması, bölge avantajı puanlarının iptal edilmesi ve daha fazla ülkenin listede yer alması nedeniyle Türkiye’deki üniversiteler büyük sıralar kaybetmişti. ‘Asya’nın En İyi Üniversiteleri 2016’ sıralamasında da bu değişikliklerin etkisi görülüyor. 

TÜRKİYE DAHA HIZLI KOŞMALI

PhIl Baty (THE Baş Editörü): Türkiye’den 11 üniversitenin sıralamada yer alması iyi bir haber. Fakat geçen yıllardaki gibi ilk 20’ye hiçbirinin girememesi hayal kırıklığı yarattı. Türkiye’de birçok üniversite endüstriden önemli miktarda kaynak elde edebiliyor. Türkiye gayri safi yurtiçi hasılasından yüksek- öğretime yaptığı harcamaları artırdı. Fakat listenin ilk sıralarındaki Doğu Asya ülkeleri de önemli yatırımlar yapıyor. Türkiye’nin ileride bu yarışta kalması için daha hızlı koşması gerekecek. 

Kaynak adres : http://www.posta.com.tr/egitim/HaberDetay/Asya-nin-en-iyileri-arasinda-Turkiye-den-11-universite.htm?ArticleID=349398