GÜNDEM

2010 yılından beri Torbalı'nın kanayan yarası

Torbalı’da son yıllarda hızla yayılan hobi bahçesi projeleri, tarım alanlarına verdiği zarar nedeniyle tepki çekiyor. Tarıma elverişli arazilerin parsel parsel satılarak yapılaşmaya açıldığı bu projeler, bölgenin tarımsal üretim potansiyelini tehlikeye atıyor. “Hobi bahçesi” adı altında satılan araziler, tarım alanlarını kullanılmaz hale getiriyor.

Torbalı’da son yıllarda hızla yayılan hobi bahçesi projeleri, tarım alanlarına verdiği zarar nedeniyle tepki çekiyor. Tarıma elverişli arazilerin parsel parsel satılarak yapılaşmaya açıldığı bu projeler, bölgenin tarımsal üretim potansiyelini tehlikeye atıyor.  “Hobi bahçesi” adı altında satılan araziler, tarım alanlarını kullanılmaz hale getiriyor. Bir zamanlar buğday, mısır ve sebze üretiminin yapıldığı verimli topraklar, artık küçük yapılar ve beton alanlarla dolup taşıyor. Türkiye’de ilk defa hobi bahçeleri Torbalı Demirci köyü bölgesinde 2010 yılında yapılmaya başlanmıştı. O dönemlerde yaygınlaşan bu projelere dönemin belediye başkan adayları dahi seçim kampanyalarında duyurular yaparak vatandaşları hobi bahçesi sahibi yapmak için girişimlerde bulunuyorlardı. 2020 yılında yaşanan pandeminin de etkisiyle evlerinden çıkamayan vatandaşların gözdesi haline gelen hobi bahçelerinin önüne geçilemiyor.

HOBİ BAHÇELERİ TARIMIN YOK OLMASINA NEDEN OLUYOR

Tarımı katleden hobi bahçeleri ile mücadele sürerken Torbalı Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hobi bahçelerinin alınmaması için vatandaşlara uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Bölgedeki ilk hobi bahçelerinin merkezinin Demirci Köyü olduğunu belirten Muhtar Ferhat  Aytaç, “2010 yılından beri köyümüz hobi bahçeleriyle mücadele ediyor. Hobi bahçeleri, köyümüzün verimli topraklarını giderek daha fazla yok ediyor. Bu topraklar, köylümüzün geçim kaynağıydı ve halen birçok üretici için önemli bir kaynak. Hobi bahçeleri, tarımın yok olmasına neden oluyor ve bu konuda daha fazla önlem alınması gerekiyor” dedi.