Yeni yılın başlamasıyla birlikte esnafa yönelik yeni bir yükümlülük getirildi. 1 Ocak 2025 itibarıyla, 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan tüm işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurulması zorunlu hale geldi. Uygulama, manavlardan fırınlara, ayakkabıcılardan nalburlara, terzilerden lokantalara kadar geniş bir yelpazede hizmet veren işyerlerini kapsıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Torbalı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Gülcü, uygulamanın esnafa getirdiği yükümlülükleri ve cezai yaptırımları detaylı bir şekilde dile getirdi.
"Uyum için gerekeni yapıyoruz ancak cezalar ağır"
Torbalı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Gülcü, yeni iş güvenliği zorunluluğunun esnaf için ek bir yük oluşturduğunu belirterek, "Uyum için gerekeni yapıyoruz. Ancak cezalar ağır, yetkililer geçiş sürecinde esnek olmalı" dedi. Gülcü, yeni düzenlemenin getirdiği yükümlülüklerin çok sayıda esnafı etkilediğini belirtti.
"İşyerlerine zorunluluk geldi"
Gülcü, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğunun 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla devreye girdiğini hatırlatarak, "50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu getirildi. Uygulama; manavından fırınına, ayakkabıcısından nalburuna, terziden lokantacısına kadar 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta sayılan tüm işyerlerini ilgilendiriyor" dedi. Esnafın bu yükümlülüğü yerine getirmesi gerektiğini belirten Gülcü, geçiş sürecine ilişkin beklentilerini de dile getirdi.
"Cezalar artık çok ağır"
Yönetmeliğin ağır cezalarla ilgili olduğunu belirten Başkan Gülcü, "Meslekler; az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak üç gruba ayrıldı ve geçiş süreleri tanındı. Tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri, iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi bulundurma zorunluluğunu yerine getirdi. Şimdi de 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta sayılan işyerleri için zorunluluk başladı. Zorunluluklarını yerine getirmeyenler 88 bin liralık ceza ile karşı karşıya kalacaklar. Bu ceza da hem iş güvenliği uzmanı hem de işyeri hekimi için ayrı ayrı ödenecek. Yani, toplam ceza 176 bin liraya kadar çıkabilecek" ifadelerini kullandı. Gülcü, bu cezaların ciddi bir maddi yük oluşturduğunu ve küçük işletmelerin buna karşı zor durumda kalabileceğini belirtti.
"Üyelerimizin bilgi almalarını sağlıyoruz"
Halil Gülcü, konu hakkında bilgi sahibi olmayan esnafların mağduriyet yaşamamaları için oda olarak çalışmalar yürüttüklerini söyledi. "Bu sınıfa giren bir çok işyeri bu konudan habersiz daha da önemlisi hazırlıksız. Üyelerimiz ileride mağdur duruma düşmemeleri için odamızla irtibata geçmeli" diyen Gülcü, esnafa yönelik detaylı bilgi verdiklerini belirtti. "Uygulamanın şartlarına avantajlı şekilde uyum sağlayabilmeleri için çalışmalarımız var, üyelerimize yardımcı oluyoruz. Konu hakkında bilgi sahibi olmayan tüm esnaf sanatkarlarımız odamıza başvurarak kendi işletmelerine yönelik detaylı bilgi edinebilirler" diyerek esnafı bilgilendirmek için ellerinden geleni yaptıklarını vurguladı.
"Anlayışlı yaklaşım bekliyoruz"
Son olarak, Halil Gülcü, uygulamanın daha sağlıklı bir şekilde hayata geçebilmesi için yetkililerden esnafa yönelik bazı esneklikler beklediklerini ifade etti. "Bu noktada uygulamada esnaf işletmelerine bazı esneklikler tanınmalıdır. Odamız uygulamanın sağlıklı şekilde hayata geçirilmesi adına gerekeni yapıyor. Ancak bilgilendirme ve uyum sürecinde yetkililer de küçük işletmelere yardımcı olmalı, karşılıklı anlayış ve hoşgörü çerçevesinde kanunun şartları benimsetilmelidir" dedi. Gülcü, küçük işletmelerin bu yeni düzenlemeyle ilgili sıkıntı yaşamamaları için daha fazla anlayış ve esneklik sağlanmasını istedi.