Demokratik Sağlık-Sen Genel Başkanı Togan Demircan, yeni çıkan atama ve yer değiştirme yönetmeliği ile öğrenim hakkının kısıtlandığını ve çoğunluk tarafından bu yönetmeliğin suistimal edilmediğini ve mağduriyet oluşturduğunu dile getirdi. Demircan, "Tarafımızca hatalı oluşan yönetmelikte gerekli mağduriyetin giderilmesini Sağlık Bakanlığımızdan bekliyoruz” dedi.
Demokratik Sağlık-Sen Genel Başkanı Togan Demircan, yeni yayınlanan atama ve yer değiştirme yönetmeliğiyle öğrenim hakkının kısıtlandığını savundu. Sağlık Bakanlığının haklı taraflarının olduğunu belirten Demircan, "Bazı arkadaşlar üst öğrenim sayılmayan bölümleri tercih ederek tayin olamadıkları illere bu yolla gitmektedirler. Sağlık Bakanlığımız tarafından bu durum bir suistimalmiş gibi görülmekte lakin herkesin bu durumu kötüye kullandığını söyleyemeyiz. Yine aynı yönetmeliğin içerisinde alan aday memurlardan eşleri ve işleri arasında tercih yapmaları isteniyor. Bunun anayasaya aykırı bir yönetmelik olduğunu düşünüyoruz. Tarafımızca hatalı oluşan yönetmelikte gerekli mağduriyetin giderilmesini Sağlık Bakanlığımızdan bekliyoruz” diye konuştu.
“Sağlık personelinin emeği göz ardı edilemez”
Performans yönetmeliğinin isminin değişmesinin ya da adil bir şekilde bütünü kapsar bir hale getirilmesinin gerektiğini vurgulayan Başkan Demircan, hekim dışı sağlık çalışanının emeğinin göz ardı edilemeyeceğini söyledi. Demircan şöyle konuştu: “Sağlık hizmetleri bir bütündür. Performans yönetmeliğinin de bir bütünü kapsaması gerekmektedir. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı zaman kaybedilmeden yapılmalıdır. Sınavın her yıl aynı zaman diliminde tekrar edilmesi gerekir. Bu sınavlara ilişkin sınav ücretlerinin de diğer bakanlıklardaki oranlara çekilmesi gerekmektedir. Örneğin; Adalet Bakanlığında sınav ücreti 60 lirayken, Sağlık Bakanlığında bu fiyat 130 lirayı bulmaktadır. Standart bir sınav ücretinin olmasını istiyoruz."
“Tüm talepler Prof. Dr. Vural Kavuncu’ya iletildi”
Demircan, Demokratik Sağlık-Sen Genel Merkezi olarak TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Sayın Vural Kavuncu’yu ziyarette bulunduklarını ve tüm talepleri ilettiklerini dile getirdi. Demircan, şunları söyledi: “Prof. Dr. Vural Kavuncu’nun yanı sıra aynı komisyonun üyeleri Şanlıurfa ve Uşak milletvekillerimiz Sayın Mahmut Kaçar ve Dr. Alim Tunç’u da yerlerinde ziyaret ettik. Ziyaretimizde, sağlık çalışanı arkadaşlarımızın kronikleşmiş sorularını bir dosya halinde kendilerine takdim ettik. Başta fiili hizmet tazminatı, ek ödemenin maaşlarla birleştirilmesi ve emekliliğe yansıtılması, kadro beklentilerinin gerçekleşmesi ve sağlık çalışanlarının tek kadro çatısı altında toplanması gibi sorunlarımızı dile getirdik. Ziyaretimiz sırasında konuşulan belli başlı maddeler bunlardı."
"Olumlu yanıt aldık"
Taleplere karşılık olumlu yanıt aldıklarını belirten Demircan, “Ziyaret ettiğimiz yetkililer 15 Temmuz darbe girişimi öncesi, sağlık çalışanlarının özlük haklarına yönelik komisyonumuz ve Hükümetimizin çalışmalarının olduğunu ancak ülkedeki olağanüstü hal nedeniyle planlanan tüm konuların yasalaşmadığını dile getirdiler. Taleplerimizi değerlendireceklerini söyleyerek sendikamıza talepleri dile getirdiği için teşekkür ettiler” dedi. Başkan Togan Demircan, sağlık çalışanlarının sorunlarının üzerine gitmeye devam edeceklerini söyleyerek, “Çalışanlarımızın sorunlarını ve problemlerini tespit edip çözüm aramaya devam edeceğiz. Mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.